Whisky -och vit Chokladtårta med Valnötskrisp

image2 (6)

Idag kommer äntligen receptet på min Whisky -och vita chokladtårta med valnötskrisp. Kanske något för midsommarbordet? I alla fall om man vill ha en lite mer vuxensmak på en tårta och om man vill utmana sig lite. För det krävs lite redskap, tålamod och kreativitet. Den innehåller en browniebotten, whiskymousse, valnötskrisp samt en vit chokladmousse.

Whisky -och vit chokladtårta (24cm) vispvispvispvisp

Browniebotten

 • 150g Smör
 • 2 Ägg
 • 200g Socker
 • 10g Vaniljsocker
 • 90g Mjöl
 • 20g Kakao
 • 1 msk Kallt kaffe
 • 2,5g Bakpulver

Smält smöret och koka kaffet och låt de båda svalna.

När det svalnar kan du blanda mjöl, kakao och bakpulver i en bunke och ställ åt sidan.

Vispa sedan ihop ägg, socker och vaniljsocker snabbt, det ska bara gå ihop sig, inte bli vitt och fluffigt.

Rör ner det kalla kaffet och varva sedan mjölblandningen och smöret till en tjock, härlig smet.

Smörj en springform med smör och häll sedan i smeten i formen och grädda i ca 25 minuter på 175 grader. Kakan ska vara lite kladdig, så känn efter med en sticka.

IMG_2392

image4 (4) image5 (2)

Har du ingen springform med botten så kan du göra din egen genom att tvinna fast ett bakplåtspapper runt din ring, det fungerar precis lika bra.

Låt sedan kakan svalna helt för du behöver ta loss kanten från botten och klä den med plast sen. Det ska vara en hård plast, jag brukar köpa over head papper på bokhandel för att få den rätta styvheten på plasten, så det är att rekommendera. Så klipper du den efter ringens storlek, gärna lite längre så att den överlappar lite grann. Höjden kan du själv bestämma beroende på hur hög tårta du vill ha. Jag brukar göra den en centimeter högre än kanten eller lika hög. Tänk på att smörja ringen och sen sätta dit plasten. Sätt tillbaka din browniebotten och sen kan du börja med Valnötskrispet och dina mousser.

Valnötskrisp

 • 150g Socker
 • 45g Vatten
 • 60g Glukos
 • 100g Hackade Valnötter

Hacka valnötterna grovt.

Koka socker, vatten och glukos till en ljusbrun, fin karamellfärg.

Häll sedan i valnötterna i kastrullen och rör om snabbt och häll sedan ut massan på en silikonmatta. Helst ska du ha två silikonmattor så att du kan lägga en över massan och sedan kavla ut till en tunn storlek. Anledningen till silikonet är för att om du använder vanligt papper så kommer det bara att fastna i smeten. Så någon form av silikonmatta krävs. Det finns att köpa i välsorterade matbutiker eller i hobbyaffärer nu för tiden.

Det gäller att du är snabb här, för det stelnar väldigt snabbt. Kavla ut smeten snabbt och så tunt du kan och skär sedan en cirkel som är lite mindre än den du använder till tårtan.

IMG_2393

Lägg den åt sidan och sedan kan du börja med dina mousser.

Whiskymousse

 • 400g Vispgrädde
 • 40g Citronsaft
 • 56g Socker
 • 64g Whisky
 • 128g Mörk Choklad

Vispa grädden och häll under tiden i saft från citron, socker och whisky. Grädden ska inte vispas för hårt, utan den ska fortfarande vara lite lös och krämig.

Smält den mörka chokladen och rör ner det i grädden. Du måste vara ganska snabb då chokladen snabbt stelnar när den kommer i kontakt med grädden. Blanda allt till en jämn massa som ska vara mousse-konsistens. Det vill säga ungefär som en vispad grädde. Den ska inte vara så lös att du kan hälla den, men heller inte för hård. Du ska kunna spritsa eller bre ut den och kunna få den jämn och slät.

Så när den är klar brer du ut den över din browniebotten, trycker i ditt valnötskrisp, ja tryck ner den lite så att moussen täcker lite av kanterna av krispet så hamnar den fint i tårtan. Sedan ställer du in tårtan i frysen så stelnar det snabbare. Under tiden kan du börja med den vita chokladmoussen.

 

Vit Chokladmousse

 • 111g Ägg
 • 375g Vit choklad
 • 9g Gelatin
 • 555g Vispgrädde

Först vispar du din grädde halvfärdig, det vill säga att den ska vara ganska så lös. Ställ den åt sidan. Inte i kylen, för då blir det för kallt. Utan bara framme på  din arbetsbänk.

Lägg dina gelatinblad i blöt så de blir mjuka och härliga.

Vispa sedan äggen skummigt över ett varmt vattenbad, men se upp så att det inte blir äggröra av det hela. Meningen är att äggen ska värmas upp lite så att de får en högre temperatur då du sedan ska blanda i vit choklad i äggen. För har du något som är varmt och kallt så kan det skära sig. Därför vill vi värma upp äggen lite så när den varma, smälta vita chokladen blandas i så blir det en jämn och fin smet. Så när du blandat i den smälta vita chokladen i äggskummet, smälter du dina upplösta gelatinblad antingen i mikron eller över ett vattenbad. De ska bli rinniga. Så rör du ner gelatinet i äggsmeten och sedan vänder du försiktigt ner den vispade grädden. Innan du vänder ner den vispade grädden kan du vänta lite så att du ser att äggsmeten börjar stelna lite, och även svalna lite dessutom. När du fått en jämn och fin mousse tar du fram din tårta från frysen och brer ut den vita moussen och ställer in i frysen igen.

Beroende på temperatur så tar det olika lång tid innan tårtan är klar, men känn med fingret på toppen av moussen och har den stelnat så är det klart. Men tänk hellre för länge, så ge den några timmar så är du helt säker. Går ju även fantastiskt bra att förbereda den här tårtan någon dag i förväg eftersom den förvaras i frysen. När du väl ska servera tårtan tar du ut den ur frysen och tar av formen från tårtan när den fortfarande är fryst. Dra av plastkanten och voila, du har din alldeles egna whisky och -vit chokladtårta med valnötskrisp. Låt den stå i kylen ungefär två timmar innan servering, sen kan du dekorera och avnjuta din skapelse.

image3 (5)

Dekoration kan du göra hur du vill, men ett tips är färska bär som hallon och jordgubbar. För det bryter av väldigt bra och man får den där fräscha känslan i munnen samtidigt som det krispiga från valnötterna och stinget från whiskyn nuddar din gom. Riktigt god kombination. Det var även det här receptet jag använde mig av till mitt dessertprov i skolan, vilket blev väldigt uppskattat. Så våga nu att utmana dig lite hemma i köket. Jag lovar att det kommer bli succé.

image1 (11)

Mer om dekorationer och hur jag fick min topp att få ett fint mönster, det tar jag en annan gång. Vi börjar så här nu.

Ha en fantastisk vecka och glad midsommar!

Ciao Bakfia

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 1. Hejsan!

  Ska göra detta recept till min mans 25 års fest men hur får man fram 111 gram ägg? Skulle du kunna skriva ingredienserna i dl msk och tsk ist?

  1. Hej! Ett ägg väger ca 50gram så skulle säga att två är lagom. Jag tycker det är svårt att jobba med dl, msk osv. Men det finns bra omvandlingstabeller på internet som man kan använda. Annars skulle jag säga att en våg är väldigt bra investering:) Lycka till!