Hasselnötspaj

image

Då var det dags. Inför helgen kan det vara gott att mumsa på lite paj till picknicken på klipporna. Om du nu ska göra det. Annars går den bra att avnjuta på balkongen, verandan eller liggandes i hängmattan. Ditt val!

visp visp

Hasselnötspaj

Pajskalet (lagom till en pajform ca 22cm)

  • 150g Rumsvarmt smör
  • 100g Strösocker
  • 4g Vaniljsocker (en nypa)
  • 1.5g Salt
  • 40g Ägg (1st)
  • 250g Mjöl

Vispa smör och socker vitt. Släng i vaniljsocker och salt efter en stund. Sedan häller du i ägget lite i taget till det blivit en jämn smet. Vänd sedan ner mjölet och sno ihop till en deg. Låt den vila i kylskåpet i 15-30 minuter.

Hasselnötsfyllning

  • 100g Mjölk
  • 100g Grädde
  • 40g äggula (2 gulor)
  • 75g Honung
  • 5g Gelatin
  • 200g Lättvispad Grädde
  • Hasselnötskräm efter smak

Koka upp mjölken och den översta andelen grädde. Vispa samtidigt ihop äggulorna med honungen lite lätt så att det blandar sig, samt lägg gelatinet i blöt.

Häll sedan lite av den kokande mjölk/grädden i äggulesmeten så att det löser upp sig. Häll sedan detta tillbaka i kastrullen och ta upp till 82 grader.

Nu ska du ta dina blötlagda gelatinblad, krama ur dem på vatten och rör ner i såsen.

Låt nu detta svalna lite i ett isbad och vispa samtidigt grädden som står som nummer två i receptet. Vispa den ganska löst, då det sedan ska blandas med din sås så att det hela blir en mousse.

När såsen börjat sätta sig och svalna vänder du försiktigt ner grädden och smakar av med hasselnötskräm. Ni vet sådan som man åt när man var liten i små påsar. Men det finns lyxigare varianter på burk nu för tiden. Jag lovar att dela med mig av recept på hur du gör din egna, men idag kör vi på köpt! Så ha i några skedar och även färskt hackade hasselnötter är gott och ger lite extra crunch.

image

Nu när du har din hasselnötsmousse tar du fram ditt pajskal och kavlar ut den ganska tunt, smörjer din pajform och rullar över degen över formen och täck ända upp till kanterna på pajformen. Gör små lufthål med en gaffel i skalet och förgrädda i 7 minuter på 175 Grader.

Sedan är det bara att klicka i din hasselnötsfyllning nästan ända upptill kanten på formen och sen in i ugnen igen. Samma temperatur och i ungefär 15 minuter. Du får kolla så att den får gyllenbrun färg. Och känna med en kniv genom pajen så att fyllningen inte är rinnig!

Servera gärna pajen med vispad grädde och lite färska jordgubbar som är i säsong! Mums.

image

På återseende,

Ciao Bakfia

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *