Temperera choklad

image

Vill du också veta hemligheten bakom glänsande chokladdekorationer som dessutom inte smälter i rumstemperatur? Då har du kommit helt rätt idag.

Först skulle jag säga att en marmorskiva, eller granit är en bra investering. Den kyler chokladen snabbt och bra. Plus en termometer så att du kan mäta temperaturen!

Sen tar du en choklad, jag använder ofta mörk, mellan 65-72% för den är lättarbetad. Valrhona använder jag mig av på jobbet, den är dyrare än den du köper på Ica, men så mycket bättre.

Hacka chokladen och smält över ett vattenbad till den når 45-50 grader, då har alla kristaller i chokladen smält och det är då du kan börja temperera den till den perfekta temperaturen med de magiska kristallerna.

image image image  image

image

När den smält till rätt temperatur häller du ut ca 2/3 av massan på din marmorskiva och kan då börja få ner den i temperatur, mellan 27-28 grader. Ta hjälp av skrapa och spatel för att röra massan fram och tillbaka.

image image image image

När den kommit ner i temperatur häller du tillbaka det i den sista tredjedelen som du sparat i bunken. Då ska allt bli ca 31-33 grader, inte högre i temperatur för då kommer den inte sätta sig och blir den för kall är det lätt att chokladen tappar glans och blir gråaktig. Märker du att den blir för varm får du helt enkelt hälla ut en del av chokladen igen och jobba lite till på plattan och för kall så är det bara att värma på den lite.

Sen är det bara att börja skapa, det är bara fantasin som sätter stopp!

Så i nästa steg om choklad kommer jag visa några dekorationer som är enkelt och roligt att göra hemma, men till dess, öva på tempereringen!

BG6Q0624

Ciao!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 1. Hej!
  Det är så att jag har köpt blockchoklad utan att tänka på att det inte innehåller kakosmör. Men jag har vanligt bak choklad med kakosmör i också. Jag tänkte temperera chokladen och undrar därför skulle man kunna blanda bakchoklad och block choklad. Och få en bra temperering?

  Mvh Josefin

  1. Hej Josefin!

   Absolut kan du blanda de båda chokladerna och fortfarande få en bra temperering. Dock är jag inte säker på om det blir lika glansigt och bra resultat. Men det går att temperera som vanligt åtminstone:) Så kör på!

   Kram Bakfia

  1. Hej! Den är köpt på Cervera! Dock några år sedan, så vet inte hur utbudet är just nu. Men kolla där!

   /Sofia