Året 2016!

2016, Ett år som jag vet att många vill glömma. Det har hänt så mycket runt om i världen att man inte vet hur man ska ta in allt. Om vi bryter ner det och fokuserar på mitt år så har det också hänt ganska mycket. Men mestadels positivt. 2016 har faktiskt varit det året jag gjort en livsomvändning, klivit ur den där boxen och dansat utanför. Jag har utmanat mig på flera olika plan och jag måste säga att jag vuxit, inte på längden eller bredden, men i huvudet. Och det känns bra. Jag känner mig lycklig.

I början av året körde jag sista terminen på Culinary Arts Academy i Schweiz, vilket var en intensiv period av bakprov, teoriprov och sökande av praktikplats. Efter många gråtattacker, glädjeskutt och frustrationstimmar hade jag tillslut klarat min praktiska utbildning med bravur. Ja, det var med bravur, för jag är stolt över att säga att jag lyckades få högsta betyg, i alla kurser. Det var något jag slet för. Jag ansträngde mig och det gav resultat.

       

Sen bar det av till Toscana, Italien i slutet av Mars för att börja min praktik i nio månader. Det var spännande men samtidigt jobbigt också. Tänk dig själv att komma till ett land där man knappt kan kommunicera med invånarna, ny kultur som skiljer sig ganska mycket från det man är van vid, samt att vilja prestera på topp, varje minut. Många nya intryck, stressiga dagar och endast en ledig dag i veckan. Inte för att jag inte är van att jobba mycket, har alltid haft 2-3 jobb samtidigt i mitt liv. Men när allt blir på ett språk man inte kan så blir det lite extra jobbigt.

Sen kom Anna till mig. Fantastiskt kul och skönt. Tror jag behövde det då, någon att kommunicera med som förstod mig. Allt blev liksom lite mer meningsfullt och ännu roligare. Men stressen på jobbet slutade inte för det. Och det skulle visa sig att min kropp också tyckte att det blev för mycket efter ett par månader. Den försökte ju visa mig några gånger att jag borde sakta ner. Trycket över bröstet som jag gick runt med en period, gråtattacker när det bubblade över med arbetsuppgifter, men jag blundade för det, jag hade ju inte tid att tänka på det. Inte tid. Hör ni hur det låter, jag hade inte tid att tänka på den tryckande klumpen i bröstet, tröttheten och gråten. När jag tänker tillbaka så förstår jag ju att min kropp gått på reservbensin under en längre tid och var nu på väg att få motorstopp. Och det fick den. En vacker dag i Juni föll jag ihop av krämpor, skakningar och gråt. En panikattack senare och jag insåg att det faktiskt på ett sätt var skönt. Kroppen behövde slå mig på käften. Tack kroppen.

Efter den händelsen har jag haft mina återfall av andningssvårigheter och plötsliga gråtanfall. Men det har varit lättare att hantera. Lite lättare. Fortfarande vet jag att jag är en känslig person, men det är för att jag vill så mycket, hela tiden. Jag är ingen ”landet lagom tjej”.

Slutpratat om den händelsen. För det blev ju bra sen. Jag jobbade på och i september var det dags för examen i Schweiz. En annorlunda upplevelse, kändes som att man var med i en amerikansk collegefilm med de fina kapporna man fick ha på sig. Det kändes skönt att ett kapitel var avslutat. Ett fantastiskt kapitel i livet.

Sen var det bara tillbaka till jobbet och skapa desserter. Fram till oktober då jag fick äran att vara med på Chokladfestivalen i Stockholm. Där stod jag och skapade chokladskulpturer i dagarna fyra och fick chansen att prata med många människor om min passion för yrket.

I samma veva blev jag också intervjuad av Metro Weekend Värmland, en rolig artikel blandad med med både sött och salt.

Tillbaka till Italien igen för sista rycket. En fantastisk resa har det varit och jag har lärt mig så mycket det här året. När december lackade fick jag en grym julklapp, en anställning som Pastry Chef nästa år. På samma fantastiska arbetsplats. Så i Mars nästa år bilar jag och min fina pappa ner till Italien igen för att jag ska få skapa mig ännu ett fantastiskt år i dessertvärlden. Så ja, jag är lycklig över året som varit, det har lärt mig så mycket om mig själv. Hoppas att ni är lika upprymda som jag över ett nytt år. Ett nytt år som vi ska göra ännu bättre. Häng gärna med då också. Skål!

Massa kramar till alla läsare
Ciao Bakfia

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Hej!

    Jag skulle vilja komma i kontakt med dig ang tv-programmet Dessertmästarna. Du får gärna höra av dig vid tillfälle 🙂

    Bästa hälsningar
    Paula Jensen